Our Blog

0
Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya_GISA
més fotos

.

En molts casos, quan afrontes projectes concebuts amb criteris de prefabricació pots arribar a ésser esclau del sistema constructiu d’una o altra empresa.
Vam guanyar aquest concurs amb certes insinuacions per part nostra sobre sistemes modulars i industrialitzats i se’ns va demanar evolucionar aquestes insinuacions fins a trobar un sistema de construcció ràpida com a alternativa als habituals de prefabricats de formigó.

El resultat va ser una construcció per capes, independents i canviables: capa estructural, capa impermeable, capa tèrmica, capa d’acabat interior i exterior. Un sistema constructiu que fixa la posició de cada capa però que deixa obert el material de que està composada.
Capa estructural: ferro, formigó, fusta,…
Capa impermeable: planxa galvanitzada, cautxú sobre suport,…
Capa tèrmica: poliuretà projectat, a
ïllament en plaques,…
Capa d’acabat interior: cartró guix, fusta pintada,…
Capa d’acabat exterior: plaques de polímer, laminats d’alta densitat, panells de formigó.

No va ser necessari esperar gaire per a posar en pràctica la flexibilitat del sistema. Quan estavem col·locant la capa impermeable va arribar la notícia que no era possible, per temps de subministrament, la col·locació del panell de morter d’alta densitat que habia previst el projecte. El canvi va ser immediat, sense traumes per al procés constructiu, ni en temps, ni en diners. Vam decidir canviar per unes plaques de formigó polímer com a capa d’acabat.
Poc desprès, mentre executavem el pati i la pista esportiva se’ns va demanar convertir un porxo en un aula. Vam desmuntar les capes d’acabat i vam refer la façana i els interiors.

Deconstrucció i reciclatge abans d’acabar l’obra, però vam confirmar que el sistema era vàlid, tant per a processos de projecte, com d’obra, com de reforma i enderroc.
L’edifici resultant no és esclau d’un sistema constructiu, l’edifici és constructivament mutable, funcionalment flexible i formalment lliure.

.
pedro ondoño
.
.
.
.
.